Legendárny športový komentátor Dušan Gabáni sa druhýkrát narodil: Zachránil ho moderný AED defibrilátor!

Bratislava, 26. apríla 2024: Populárny športový komentátor Dušan Gabáni (77) v dnes zažil hrôzostrašný moment, keď počas partičky tenisu so svojimi kamarátmi skolaboval. Vďaka duchaprítomnosti jedného zo zamestnancov na kurtoch bratislavského Slovana a rýchlemu zásahu moderného AED defibrilátora sa mu však podarilo zachrániť život.

Po úspešnej resuscitácii pacienta sme z defibrilátora stiahli a ošetrujúcemu lekárovi poskytli podrobný záznam EKG a priebehu záchrany. Sme si vedomí, že dáta z defibrilátora sú pre pacienta aj lekára kľúčové. Preto ako jediná spoločnosť na Slovensku ponúkame nonstop službu v prípade oživenia pacienta. Hneď po nahlásení oživenia vyšleme tím na miesto činu, kde bezodkladne spracujeme cenné dáta z defibrilátora a odovzdáme ich ošetrujúcemu lekárovi. Vďaka tomu má lekár k dispozícii komplexný prehľad o zdravotnom stave pacienta a môže tak poskytnúť čo najefektívnejšiu následnú liečbu.

AED-defibrilator-CardioAid-2

Gabáni, známy svojím komentátorským umením pri futbalových, atletických a lyžiarskych prenosoch, sa počas hry zrútil na zem. "Dušan hral štvorhru so svojimi kamarátmi. Keď som prišiel do areálu, už tam ležal. Skolaboval. Oživovali ho. Našťastie mu prvá pomoc pomohla a sanitka ho odviezla do nemocnice," opisuje dramatické udalosti tenisový tréner, ktorý si želá zostať v anonymite.

Záchranu legendárneho komentátora opísal aj jeden zo svedkov: "Gabániho oživoval jeden z kondičných trénerov tenisového klubu, ktorý dobehol aj s moderným defibrilátorom novej generácie. Samotná resuscitácia trvala okolo 5 minút. Privolaná sanitka ho potom odviezla do Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb."

Podľa informácií z prostredia nemocnice je Gabáni pri vedomí a s lekármi už komunikuje. 

Tento prípad opäť zdôrazňuje dôležitosť moderných defibrilátorov na verejných miestach. Vďaka rýchlemu a správnemu použitiu moderného defibrilátora s unikátnymi parametrami mal Gabáni šancu na prežitie.

Moderný defibrilátor novej generácie sa od bežne dostupných defibrilátorov líši v niekoľkých dôležitých aspektoch:

  • Dokáže podať život zachraňujúci výboj až 360 J, čo je oveľa viac ako bežné defibrilátory, ktoré majú výboj v rozmedzí 150 do 200 J. Táto schopnosť môže v mnohých prípadoch rozhodovať o úspešnosti resuscitácie.
  • Je efektívnejší aj u ľudí s vyššou impedanciou tela, teda u dôchodcov, športovcov, ľudí s väčšou stavbou tela a ľudí s nadváhou či obezitou.
  • Po otvorení sa automaticky zapne bez potreby hľadania tlačidla na zapnutie, čím sa ušetrí drahocenný čas.
  • Ma prehľadný plnofarebný a podsvietený displej, ktorý je jasne viditeľný aj v zhoršených podmienkach a vo večerných hodinách.
  • Okrem displeja, ktorý nás priebežne informuje o postupe a obsahuje obrázky a textové pokyny, nás defibrilátor plne navádza aj jasnými pokynmi vo forme zvukových hlášok.
  • Má jediné tlačidlo, ktoré sa rozbliká a inštruuje obsluhu, ak je potrebné podať výboj. Prístroj je neomyliný a nedokáže s ním ublížiť.

Tento moderný defibrilátor už dokázal svoju unikátnosť v nedávno medializovaných prípadoch záchrany ľudského života:

  • V Obci Pernek
  • V Obci Kysak
  • V Obci Ľubotice

Dnešná záchrana patrí medzi ďalší pozitívny príbeh, kde ľudia neváhali a použili moderný defibrilátor a vrátili ho medzi živých.

Na záver chceme vyjadriť našu podporu a úprimnú ľútosť nad jeho ťažkou situáciou. Prajeme mu skorú uzdravenie a silu prekonať toto náročné obdobie. Nedočkavo sa tešíme, keď ho opäť uvidíme nielen v bežnom živote, ale aj na tenisových kurtoch.